top of page

Dags att ladda hjärnan!

Alla har vi olika preferenser kring hur vi tar till oss information, själv läser jag hellre än lyssnar på poddar och You Tube föreläsningar. Några veckor in på ledigheten har hjärnan badat klart i deckare och lättlästa feelgood. Långsamt börjar den sukta efter lite större tuggmotstånd. Högen med romaner och böcker om historia och samhällskunskap är härligt hög, men den återkommer jag till en annan gång.


Under ”terminerna” läser jag alltid, men sällan hela böcker relaterade till jobbet. Jag återvänder till gamla godingar som uppslagsböcker men nu under ledigheten är det dags att djupdyka i gamla, nya och inte helt färdiglästa.


Varje läsomgång återvänder jag till två favoriter som jag alltid rekommenderar chefer och ledare som vill ha tips om bra ledarskapsböcker: ”Neuroledarskap” av Katarina Gospic och Stefan Falk och ”Effektfull”av Simon Elvnäs. Jag läser om dem för att få tillbaka helhetsbilden, och upptäcka nya avsnitt att använda och rekommendera. Att det är svenska författare och forskare uppskattar jag särskilt, det är ofta enklare att få folk att ta till sig det som baseras på forskning och tillämpning från företagskulturen här hemma. Den mänskliga hjärnan är lika överallt, men våra beteenden präglas av den kultur vi verkar i och svensk ”management” är, på gott och ont, speciell just för oss. Håller du med?


I år har jag två böcker kvar från julläsningen som jag inte kom igenom då men som nu ska bli färdiglästa: ”The cure for stupidity ”av Eric M.Bailey och ”Innate” av Kevin J-Mitchell. På senare år har jag i min roll som förändringsledare fördjupat mig i hjärnan och varför den, och vi, gör som den gör och hur kunskapen om det kan användas för att hantera förändringar på ett bättre sätt. Det är än så länge inte så mycket litteratur på området som översatts till svenska, så det här tipset är för de som inte har något emot att läsa på originalspråk. Har du bra tips på svenska böcker om hjärnkunskap?


Nyläsning är ”Brus” av Daniel Kahnemann, Olivier Sibony och Cass R. Sunstein. ”Tänka, snabbt och långsamt” var en riktig ögonöppnare som jag fortfarande ofta återvänder till, och jag ser fram emot att få ta del av deras forskning och tankar kring bruset som påverkar våra beslut och vår uppfattning om hur ”det egentligen är”.


”The power of regret” av Daniel H.Pink är den andra nyläsningen, jag brukar uppskatta hans böcker och tankarna han delar i sina, ibland oregelbundna, veckobrev. Att reflektera är ett beteende som behövs under förändring, och här hoppas jag hitta ny kunskap och bra tips både för egen del och att dela med mig av. Han är välkänd här i Sverige också, och tidigare böcker har översatts så den här kommer kanske snart på svenska. Vilka är dina nyläsningar denna sommar?
Comments


bottom of page