top of page

Om- och nyläsning reflektioner

Det tog, som så ofta när ledigheten gör att tempot saktar ner, lite längre tid att komma igenom allt jag ville läsa. Nu känner jag att jag kan sammanfatta intrycken av de 6 böcker jag om- eller nyläste under sommaren.Så här ser det ut när jag läser den här typen av böcker, det är så lätt att tänka att ”det ska jag komma ihåg” ”det ska jag djupdyka i” ”det här ska jag särskilt rekommendera NN”. Sedan är det inte lätt att hitta tillbaka, och ibland inte ens komma ihåg exakt vilken bok det fanns i….


Min omläsning av ”Neuroledarskap” och ”Effektfull” gav det jag hoppades på, en uppfräschning av kunskap och nya trådar att dra i. Eftersom jag fördjupat mig mycket inom området neuroledarskap de senaste åren så får jag själv mer ut av att gå vidare med andra böcker än ”Neuroledarskap” (de två i nästa stycke tex), men för alla chefer och ledare tycker jag den är mycket värdefull. ”Effektfull” är absolut en av de bästa böckerna på senare år om ledarskap. Den är dock lite torrare än Simon själv, komplettera gärna med att gå på något av hans föredrag eller lyssna på någon podd han är med i (tex Fråga forskaren eller Projektledarpodden). Har man lyssnat på honom först så blir det mer levande. Jag är ingen stor poddlyssnare, men lyssnar gärna på honom. "Effektfull" - den här boken borde vara obligatorisk för alla ledare!!


”The cure for stupidity” är givande både för den som vill förstå sina egna reaktioner och för de som arbetar med andra människor - inte bara i förändring. Den kommer bli en gå-tillbaka-till bok i framtiden. ”Innate” var jätteintressant rent mänskligt, men också mer akademisk och kräver nog ett par omläsningar. Inte direkt tillämpbart specifikt i förändring, men väldigt spännande att försöka förstå hur vi blivit de vi är.


”Brus” var inte användbar för mig, men det behöver inte avskräcka andra. Lättläst, bottnar i rejäl forskning och handlar specifikt om hur organisationer kan hantera grupper av människor som skall ta beslut där bedömning ingår (försäkringsärenden tex). Och något nytt får jag alltid med mig av att läsa, även om det inte är spot-on vad jag förväntat mig.


”The power of regret” slutligen hjälper oss förstå hur det faktiskt kan hjälpa oss att bli skickligare, bättre och klokare genom att ”ångra” oss. Handlar om tankemönster, förmågan att se sin egen roll i sådant som gjorts och verktyg att göra annorlunda i framtiden. Jag gillade särskilt den delen som handlar om hur undersökningar kan leda till fel slutsatser, om vikten av att gräva djupare och se på resultat ur väldigt många synvinklar. Känns väldigt relevant så här inför hösten när tidningarna redovisar nya (och gamla) rön om hälsa, kost, välmående mm.


Ska du bara läsa en av de här – välj ”Effektfullt”, vill du ha fler så välj ”The cure for stupidity”.


Precis som med skönlitterära böcker brukar olika läsare kunna läsa helt olika böcker, fast det är samma. Har du läst någon av de här böckerna och tycker annorlunda, eller har du fått ut något helt annat av dem?

Comments


bottom of page